Friday, September 18, 2015

Apakah kandungan KEROPOK LEKOR?

Pasti ada yang tertanya-tanya apakah kandungan keropok lekor ataupun dalam bahasa mat saleh "ingredients"??

"Ingredients" tersebut adalah:

1. 1kg ikan Parang/Kembung
2. 500gm tepung sagu
3. Garam secukup rasa
4. 125ml air





Cara Penyedian Keropok Lekor:

Keropok lekor diperbuat daripada isi ikan Parang ataupun ikan Kembung (khasiat) yang telah dibuang tulangnya. Isi ikan ini tadi ditumbuk dan dicincang halus serta dibubuh garam.

Kemudian isi ikan yang telah lumat tadi dicampurkan dengan tepung sagu dan air secukupnya sambil diuli menjadi doh yang kenyal.

Setelah itu celup jari dalam tepung sagu dan bentukkan doh menjadi silinder. Jerang air hingga mendidih dan rebus keropok lekor tersebut. Apabila keropok lekor timbul dipermukaan air yang mendidh tadi angkat dan sejatkan di dalam penapis.

Setelah ia sejuk, anda boleh potong ia dalam bentuk kepingan dan digoreng sempurna di dalam minyak yang panas. Anda boleh goreng sampai garing dan rangup mengikut citarasa anda. Kemudian dicicah pula dengan sos asli keropok lekor memang menambah selera penggemar keropok lekor.

Pastikan ianya KEROPOK LEKOR PUTRA yang ORI.SEDAP.BERBALOI.


No comments:

Post a Comment